NINIEJSZA STRONA KORZYSTA Z PLIKÓW COOKIE

Pliki „cookie” są to pliki tekstowe zapisywne na komputerze Użytkownika i służą do zapisywania preferencji i ustawień wykorzystywanych prodczas korzystania z serwisu. Używane przez nas pliki cookie nie umożliwiają identyfikacji Użytkowników odwiedzających naszą witrynę i nie są w nich zapisywane żadne informacje, które mogły by taką identyfikację umożliwić. Zgodnie z art. 173 Ustawy z dnia 16 lipca 2004 roku Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800) zapisywanie plików tekstowych na dysku komputera Użytkownika witryny jest dozwolone o ile Użytkownik zostanie o tym poinformowany. Warunkiem działania plików cookies jest ich akceptacja przez przeglądarkę oraz nieusuwanie ich z dysku komputera. Jeżeli Użytkownik nie chce udostępnić plików cookies, powinien taką opcję wyłączyć w przeglądarce nim odwiedzi nasz portal. Nieudostępnienie plików cookies przez przeglądarkę, albo ich skasowanie, możne powodować znaczne utrudnienia lub może nawet całkowicie uniemożliwiać korzystanie z naszej witryny – za co nie ponosimy odpowiedzialności.
__UE_ALT
przejdź do koszyka
0
dodano do koszyka:
przejdź do koszyka
Wydarzenie

Impreza edukacyjna "Rośliny użytkowe i jadalne"

Rośliny w życiu mieszkańców wsi odgrywały bardzo ważną rolę. Ziemniaki i kapusta były składnikami codziennego pożywienia, z mniszka, dziurawca czy rumianku wyrabiano lecznicze mikstury, a z siemienia lnianego tłoczono olej. Z kolei z roślin włóknistych, jak len czy pokrzywa, robiono przędzę. Szerokie zastosowanie miało drewno - budowano z niego domy, wyrabiano koła do wozów, meble i przedmioty potrzebne na co dzień w gospodarstwie. Zapraszamy do sądeckiego skansenu na imprezę edukacyjną poświęconą roślinom. W programie ciekawe warsztaty, pokazy i pogadanki.
Wyrabianie koronki klockowej

PROGRAM

Pokazy i warsztaty
- Rośliny w rzemiośle: przygotowanie nici lnianych i tkanie płótna lnianego, toczenie drewnianych łyżek, wyrób kół, wyrób drewnianych zabawek, lutnictwo
- Rośliny w kuchni: tłoczenie oleju lnianego, mielenie ziarna na kasze i mąki, kiszenie kapusty w beczce

 
Przygotowanie tradycyjnych potraw wiejskich, degustacja smakołyków
- Smażenie powideł, pieczenie podpłomyków, suszenie jabłek, pieczenie ziemniaków  

 
Pogadanki etnograficzne
"Ludowe sposoby na różne choroby"
"Przysmaki wiejskiej kuchni"

 
Zwiedzanie ekspozycji stałej i wystawy "Skrzynia z wiekiem. Do rzeczy"
Możliwe zmiany w programie

Wstęp 1 zł

Wejście do skansenu także przez Miasteczko Galicyjskie (ul. Lwowska 226)


Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury