NINIEJSZA STRONA KORZYSTA Z PLIKÓW COOKIE

Pliki „cookie” są to pliki tekstowe zapisywne na komputerze Użytkownika i służą do zapisywania preferencji i ustawień wykorzystywanych prodczas korzystania z serwisu. Używane przez nas pliki cookie nie umożliwiają identyfikacji Użytkowników odwiedzających naszą witrynę i nie są w nich zapisywane żadne informacje, które mogły by taką identyfikację umożliwić. Zgodnie z art. 173 Ustawy z dnia 16 lipca 2004 roku Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800) zapisywanie plików tekstowych na dysku komputera Użytkownika witryny jest dozwolone o ile Użytkownik zostanie o tym poinformowany. Warunkiem działania plików cookies jest ich akceptacja przez przeglądarkę oraz nieusuwanie ich z dysku komputera. Jeżeli Użytkownik nie chce udostępnić plików cookies, powinien taką opcję wyłączyć w przeglądarce nim odwiedzi nasz portal. Nieudostępnienie plików cookies przez przeglądarkę, albo ich skasowanie, możne powodować znaczne utrudnienia lub może nawet całkowicie uniemożliwiać korzystanie z naszej witryny – za co nie ponosimy odpowiedzialności.
__UE_ALT
przejdź do koszyka
0
dodano do koszyka:
przejdź do koszyka

Obiekt

Kożuch

Informacje

Nr inwentarza

MNS/MS/628 – E

Dział

Dział Etnograficzny, Muzeum Pienińskie

Technika

szycie ręczne

Materiał

skóra barania, safian

Klasyfikacja praw autorskich

Obiekt jest w domenie publicznej

Opis

Kożuch barani, biało wyprawiony; nabyty przez Muzeum Pienińskie w 1982 roku od jednego z ostatnich Rusinów ze Szlachtowej. Poły kożucha zapinane na 4 skórzane guziki i pętelki. Główne zdobienie wykonane z czerwonego safianu (delikatnej karmazynowej koziej skóry).

Motyw trójliścia widnieje na przednich połach kożucha, a także na jego rękawach. Na plecach zdobienie jest bardziej rozbudowane: dwa piękne safianowe kwiaty w otoczeniu podwójnych liści i rombów. Dodatkowo cały kożuch, w różnych miejscach zdobiony czerwonym rzemykiem.

Takie kożuchy nabywali, na terenie dzisiejszej Słowacji – w Starej Lubowli, zarówno mieszkańcy Rusi Szlachtowskiej jak i górale pienińscy; kobiety i mężczyźni. Oprócz funkcji ciepłego okrycia wierzchniego podczas srogiej karpackiej zimy, kożuch był też strojem paradnym. Był integralną częścią stroju młodej pary na ceremonii zaślubin do początku XX w.

Kuśnierstwo należało do najpopularniejszych rzemiosł na Słowacji. W XVIII wieku cech kuśnierski w Starej Lubowli liczył 11 kuśnierzy, a dodatkowo po mniejszych miasteczkach i wsiach, oprócz wyuczonych kuśnierskich majstrów, działali również kożusznicy wyrabiający kożuchy domowymi sposobami. Ich praca była kompleksowa: od przygotowania surowca – skóry, po wytworzenie gotowego, ozdobionego produktu – kożucha. Początkowo oczyszczoną z łoju i mięsa skórę przechowywano w beczkach wypełnionych wodą z solą lub z otrębami. Każdy dzień, rano i wieczorem przekładano je z beczki do beczki, przez 2 tygodnie, a następnie suszono u powały. Przed szyciem skórę posypywano mąką lub kredą, żeby została biała i miękko wyprawiona.